Smakujemy Austrię, czyli KAISERSCHMARRN

Jak najlepiej poznać kulturę i zwyczaje, a zwłaszcza te kulinarne, innych państw ? Oczywiście przez samodzielne przygotowanie i próbowanie różnych potraw. Również nasza grupa razem z panią profesor Magdaleną Wencel postanowiła przygotować tradycyjny austriacki smakołyk – Kaiserschmarrn, czyli rodzaj naleśników z rodzynkami i musem jabłkowym.

Historia tego dania sięga czasów cesarza Franciszka Józefa, a na temat jego powstania krąży kilka legend. Najpopularniejsza z nich głosi, że był to nieudany naleśnik przygotowany dla jego żony – Sissi, obsesyjnie dbającej o linię. Deser ten jednak zasmakował władcy i do dziś znany jest jako Kaiserschmarrn, czyli „cesarski nieład”.

Przyrządzanie tego smakołyku rozpoczęliśmy od odmierzenia składników, przygotowania ciasta i smażenia pachnących placuszków. W końcu przystąpiliśmy do najciekawszej części lekcji – degustacji naszego dzieła.

Kaiserschmarrn jest bardzo łatwą potrawą, która nie wymaga wielu składników, ani długich przygotowań. Warto ją przygotować, by chociaż trochę poznać smak Austrii.

Angelika Chwastyniak III e